29 Οκτ 2012

Υστεροσαλπιγγογραφια!

Μην σας τρομαζει ο ορος!!!

Η υστεροσαλπιγγογραφια ειναι μια απλη αλλα συχρονως τοσο διαφωτιστηκη εξεταση, μικρης διαρκειας και ελαχιστα επωδυνη.

Μου ζητηθηκε κι εμενα και την εκανα χωρις να ρωτησω και να ψαξω πολλα-πολλα!

Η εμπειρια μου απο την σαλπιγγογραφια ειναι η καλυτερη! Ουτε πονεσα,ουτε αιμορραγια ειχα,ουτε τιποτα!

Ειχα κλεισει ραντεβου την 7η μερα του κυκλου μου (δηλ 7 μερες απο την 1η μερα της περιοδου) ειχα παρει αντιβιωση μια μερα πριν την εξεταση και μιση ωριτσα πριν την εξεταση πηρα ενα παυσιπονακι. Επισης μου ειχαν πει απο  το ακτινολογικο κεντρο να εχω μαζι μου και καμια σερβιετα!

Πηγα,εκανα την εξεταση τσακ-μπαμ,βγηκαν στο καπακι τα αποτελεσματα,τα πηρα και πηγα για καφε!

Τοσο απλα!

Το κοστος ηταν πανω απο 100Ε συν το σκιαγραφικο υγρο που αγορασα (ακριβως δεν θυμαμαι,γιατι εχουν περασει και 2-3 χρονια)


Τι είναι η υστεροσαλπιγγογραφία

Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια σειρά στατικών ακτινογραφιών, που λαμβάνονται μετά από ενδοτραχηλική χορήγηση ειδικού ακτινοσκιερού υγρού.Το υγρό αυτό εισάγεται, μέσω μιας ειδικής συσκευής, (του σαλπιγγογράφου), από τον τράχηλο της μήτρας. Το υγρό γεμίζει τον αυλό του τραχήλου, την κοιλότητα της μήτρας και, μετά από λίγα λεπτά, ρέει, δια μέσου των σαλπίγγων, προς το περιτόναιο.


Η πορεία της ακτινοσκιεράς ουσίας, ελέγχεται με το ακτινοσκοπικό monitor, του ακτινολογικού εργαστηρίου και λαμβάνονται διαδοχικές λήψεις ακτινογραφιών. Με τον τρόπο αυτό έχουμε σκιαγράφηση του αυλού του τραχήλου, της κοιλότητας της μήτρας, του αυλού των σαλπίγγων ενώ διαπιστώνουμε την ελεύθερη διάχυση της σκιεράς ουσίας προς την περιτοναϊκή κοιλότητα.

Οι ακτινογραφίες λαμβάνονται, συνήθως σε τρεις ή τέσσερις χρόνους, ώστε να διαγραφεί πλήρως η πορεία του υγρού.Η υστεροσαλπιγγογραφία γίνεται μετά το τέλος της περιόδου, περί την 10η-11η ημέρα του κύκλου και πριν την ωοθυλακιορρηξία, ώστε να αποφευχθεί πιθανή βλάβη του εμβρύου σε περίπτωση αρχόμενης εγκυμοσύνης. Μετά την εξέταση, χορηγούνται προληπτικώς αντιβιοτικά.

Σε τι χρησιμεύει η υστεροσαλπιγγογραφία

Η υστεροσαλπιγγογραφία χρησιμεύει κυρίως για την εκτίμηση της μορφολογίας του αυλού του τραχήλου, της κοιλότητας της μήτρας και των σαλπίγγων. Στον αυλό του τραχήλου διαπιστώνεται η παρουσία τυχόν συμφύσεων ή ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου. Είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου συνδέεται με αποβολές στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Στην κοιλότητα της μήτρας διαπιστώνονται ενδομητρικές συμφύσεις (αποτέλεσμα αποξέσεων της μήτρας), πολύποδες ή υποβλεννογόνια ινομυώματα τα οποία εμφανίζονται σαν ελλείμματα πλήρωσης διαφορετικής μορφολογίας.

Στις σάλπιγγες διαπιστώνεται η διαβατότης ή η απόφραξη τους. Επίσης αναγνωρίζεται φίμωση, ενδαγγείωση, κομβολογιοειδής μορφολογία κ.λπ.
Στην περίπτωση απόφραξης των σαλπίγγων διαπιστώνουμε το ανατομικό σημείο της απόφραξης στον ισθμό, τη λήκυθο ή τον κώδωνα.
Όταν η απόφραξη αφορά το τελικό άκρο (κώδωνας) συνήθως υπάρχει διάταση της σάλπιγγας η οποία περιέχει υγρό και ονομάζεται υδροσάλπιγγα.

Σε περίπτωση υδροσαλπίγγων διαπιστώνουμε τον βαθμό διατάσεως και την ύπαρξη πτύχωσης με την υστεροσαλπιγγογραφία.
Η υστεροσαλπιγγογραφία αποτελεί επίσης μία από τις σημαντικότερες εξετάσεις διάγνωσης των συγγενών ανωμαλιών διαπλάσεως της μήτρας συμπεριλαμβανομένων των συγγενών ανωμαλιών, του τραχήλου και των σαλπίγγων.
πηγή:http://www.eugonia.com.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ: